Institut za kriminološka i sociološka istraživanja

Adresa: Gračanička 18, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 2625 424
Email: krinstitut@gmail.com
 

Index

O Institutu

Delatnost

Istraživači

Edukacija

Projekti

Publikacije

Seminari

Aktuelno

Linkovi

 
 

 


 

Najnovije izdanje Instituta

Najnovije izdanje Instituta

 

 

SVEČANA AKADEMIJA

24. MAJA 2011. GODINE INSTITUT ZA KRIMINOLOŠKA I SOCIOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U BEOGRADU
PROSLAVIO POLUVEKOVNI JUBILEJ

 

IKSI

Reč direktora Instituta dr Leposave Kron: "Otvaram Svečanu akademiju posvećenu Zlatnom jubileju Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu koji danas slavi pedeseti rođendan. Dame i gospodo, dragi prijatelji dobro nam došli! Pozdravljam vas Ciceronovim rečima koje su moto ovog Jubileja: Salus populi suprema lex esto, ergo neka je dobrobit ljudi najviši zakon i dajem reč prvom zameniku predsednika Vlade i Ministru unutrašnjih poslova g. Ivici Dačiću koji je došao da uveliča naše slavlje, prepoznavši da država koja misli o dobrobiti svojih građana i budućnosti nacije treba da naučnu misao inkorporira u svoje odluke. Čestitam Zlatni jubilej vama koji ste ovde i onima koji su daleko: neki rasuti svetom a neki na nebu. U čast Jubileja je odštampana knjiga koja je pred vama, posvećena bogatoj poluvekovnoj istoriji ove kuće. Institut pamti sve svoje saradnike koji su svojim radom i uspesima slavili ime ove institucije, a nije ih bilo malo: mnogi su odavde otišli na ugledne svetske ili naše univerzitete; i oni koji su otišli i oni koji su ostali sistematski su radili na negovanju sasvim posebne intelektualne i naučne atmosfere Instituta. Zbog izuzetnih zasluga nulti, dakle najvažniji primerak Zahvalnice dodeljuje se post mortem prof. dr Milanu Milutinoviću, osnivaču i prvom direktoru ovog Instituta. Njegov sin prof. dr Veljko Milutinović je na putu i zahvalnicu za svog oca primiće naknadno. Dva naučnika koji više nisu sa nama decenijama su bili ne samo umovi, nego i srce i duša ovog Institituta i moglo bi se slobodno reći da su svojim radom, uspesima i posvećenjem dotakli nebo. To su: Konstantin Momirović i Vladan Vasilijević. Njima se danas, na žalost post mortem dodeljuju prvi i drugi primerak Zahvalnice za poseban naučni doprinos. Molim profesora Gorana Kneževića sa Filozofskog Fakulteta u Beogradu kao jednog od najbližih saradnika a rekla bih i najdražeg đaka prof. Konstantina Momirovića da primi Zahvalnicu u njegovo ime. 
Kada neko, ko je u poziciji moći da utiče na donošenje državnih odluka, ima svest o tome da naša inteligencija i naučni rezultati treba da dobiju status koji zaslužuju, a na dobrobit svojih građana, kao Ministar Ivica Dačić, to je, složićete se, cum laude. U ime Instituta uručujem mu Zahvalnicu zbog toga.
Molim šefa kabineta Ministra unutrašnjih poslova Vanju Vukića da primi Zahvalnicu Instituta zbog podrške i nama i Ministru u tom za državu i naciju važnom zadatku. Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda, pokazao je mnogo senzitivnosti u odnosu na očuvanje kulturne baštine srpskog naroda i zahvaljujući njegovom ličnom kao i trudu njegovih saradnika, ove godine će raskošna fasada naše kuće u Gračaničkoj 18 sagrađene 1912. godine prema projektu Nikole Nestorovića, koja je kao što znate i spomenik kulture, biti obnovljena i restaurisana. U ime Instituta uručujem mu Zahvalnicu za tu veliku zaslugu. Nemanja Đorđević je takođe izuzetno zaslužan za svoje veliko i iskreno angažovanje u vezi sa kapitalnim projektom restauracije fasade zgrade koja je sedište Instituta od njegovog osnivanja. Molim ga da primi Zahvalnicu Instituta. Dajem reč uvaženom profesoru Živojinu Aleksiću koji je u ovoj kući radio od njenog osnivanja 1961. godine. Potom će govoriti doajen naše sociologije uvaženi dr Miloš Nemanjić. Nakon njihovih beseda posebno zaslužnim naučnicima biće uručene Zahvalnice Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu."

Beseda Ministra Dačića povodom Zlatnog jubileja Instituta za kriminološka istraživanja

Institut za kriminološka istraživanja u Beogradu proslavio 50.rođendan

Poluvekovni jubilej kriminološkog Instituta ~ Svečana akademija

Salus populi suprema lex esto

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Tanjug

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
Copyright © 2005 [Institut za kriminološka i sociološka istraživanja]